INTE ETT SÅ MYSIGT KVÄLLSINLÄGG SOM JAG TÄNKT

Jag hade tänkt göra ett sånt där jättemysigt och idylliskt kvällsinlägg, men nä. Hade tänkt nattkvällsbaka bröd och sedan har jag och syrran hyrt film, så då skulle vi se den, käka varma och nygräddade mackor och sova ute i friggan. Men som vanligt när jag ställer mig i köket är det något som blir fel (varenda himla gång jag gör något nytt blir det så och jag menar det verkligen). Den här gången blev det väldigt för mycket bikabonat och efter det spårade det hela ut. Smeten såg ut som spya och den smakade skit, men samtidigt var det ju förväntat. Jag varnade till och med familjen innan. Nåväl, det är alltid kul att hitte på någe spontant, så vad gör väl en dålig smet om om hundra år?

Update: Det blev inte så pjåkigt ändå efter många om om men. Tänka sig!

TJUGOÅTTONDE APRIL

Tänk att det finns så många otroligt bra och snälla människor där ute. Blir så himlarns glad av alla fina gratulationer. Så tusen miljoners tack allihopa! Jag har haft en jättebra dag. Fick sång på morgonen, har käkat upp typ hela marispantårtan själv, tränat lite grann, suttit i solen och läst, följt med mamma på en blomaffär där jag fick mig en födeledagskaktus, grillat, haft finbesök, och ja, nu vet jag inte riktigt vad som händer. Kommer säkert se en film eller någe mys. Men tack igen, allihopa, kramis!

NAIROBI, DANDORA DUMPSITE


Det här är bilder från en av Afrikas största soptippar, Dandora. I fattigare länder är det vanligt att många försörjer sig genom att samla skräp för att sedan sälja. Så för mångas överlevnad är soptippen deras ända hopp, visserligen tjänar de max någon dollar om dagen. Men som Samuel (en av de som jobbar på tippen) sa "jag har i alla fall ett jobb". Vad de samlar på kan vara allt möjligt, flaskor, kläder, matrester m.m. Man kunde även se att det låg hår bland skräpet, och detta gör man t ex löshår av.


På tippen finns det även en grupp som fungerar som organisatörer. Vad gäller soporna fanns det ett system för hur man sorterar det, men samtidigt ser man denna enorma yta med skräp så långt ögat kan nå. Det är även mycket skräp som sprids utanför själva tippen. Ofta når avfallet floden, vilket förorenar vattnet som de som lever omkring floden dricker, badar och tvättar i. Ur miljö- och hälsosynpunkt är såklart detta otroligt ohållbart och väldigt riskfyllt. När solen ligger på bildas t ex rök från soporna som är mycket farlig. En studie har gjorts som visar på att väldigt många barn även får in mycket bly i kroppen.
På tippen jobbar både vuxna och barn. Det är inte heller helt ovanligt att föräldrar lämnar spädbarn på sopbergen, sådant händer ofta i situationer då liv präglas av fattigdom, psykiskt och fysisk ohälsa. På ett av barnhemmen vi besökte fick vi träffa väldigt nyfödda bäbisar, där bla ett litet tvillingpar hade hittats på soptippen.


Dock är det inte bara människor där, utan det finns mycket djur där, bland annat jättestora fåglar (kan ej namnet på dem), katter och grisar. Dessa djur äter skräpet och får därmed i sig mycket gifter. Så vad man slutligen kan säga, är att detta hänger mycket ihop, både för människor, djur och miljö. Det här är en utmaning för alla som jobbar med en hållbar stadsutveckling då den här typen av problem bara är ett uttryck för att någonting inte fungerar.

THE COLLISIONS - SHARINSKA


The Collisions singelreleasefest på Scharinska igårkväll!! 

WWW.EVELINARONNBACK.SE

Nu är det så att jag tänkte faktiskt offentliggöra min hemsida. Jag har suttit och knåpat med den väldigt intensivt under en period, så nu är den någorlunda färdig i alla fall. Jag har en del saker som fortfarande måste justeras och läggas till. Det lär t ex dyka upp fler bilder så småning om. Och juste, viktigt att säga: Jag hoppas ni inte blandar ihop bloggen och hemsidan då de heter i princip samma sak. Jag kommer såklart finnas kvar här, då hemsidan ska funka mer som en portfolio och med kontaktuppgifter å sånt. Klicka på någon av bilderna för att komma till hemsidan ifall ni vill kika.

IKVÄLL KOMMER DENNA LILLA PLUPP HEM


Försöker bara vara duktig på att uppdatera lite granna.

GREYSCALE
FAIRGROUND IIIÄnnu ett gäng bilder från Fair Ground.

MOA RÖNNBÄCK - SHELTER (BIRDY) COVER

Hej och hå. Här kommer en till låt där syrran sjunger. Hennes första youtubefilm till och med. Ni kan kolla in hennes yotubelkanal -här-. Man måste ju som promotea sin största favorit i världen. Går att se i HD också.

TUMBLRS OCH SÅ

Jag tror jag nämnt tidigare att jag jobbar på en riktig hemsida, men att det tar lite tid, och jag ville nog mest ba säga det igen. Sedan kan jag ju passa på att länka några olika tumblr jag har ifall jag inte berättat om dem. Klicka på bilderna för att komma till dem och klicka -här- om ni vill komma till en tumblr jag har med lite rese/afrikabilder. ps. de är bara tvåan och trean som är med mina bilder och jag uppdaterar mycket sällan.

QUEENS OF NORRLAND

Eftersom att jag på senaste tiden varit så dålig på uppdatera tänkte jag att jag kunde slänga in ett inlägg med lite gamla bilder från då jag fotade ett bokreleaseevenmang. Detta stod mina fina vänner Amanda, Cissi och Fanny för (Queens of Norrland). På bilderna kan ni bla även se bandet The Collisions som förövrigt släpper deras singel imorgon (om 30 minuter för att vara exakt). Och det tycker jag absolut ni bör youtuba!

WEHO!!

Bilder från Tanzania 2012 och Kenya 2013.
Jag känner mig helt ivrig just nu pga lite olika saker. Men såhär: som jag har sa har jag en del projekt på g, och idag har jag varit på lite möten så nu är mycket i full rulle och jag har fått lite positiva besked. Jag är så sjukt taggad så det inte är sant! På ett av mötena blev jag tipsad om en föreläsning/träff med Ashoka och Reach For Change, och jag hade inte bestämt mig för att gå förrens klockan var kvart i 7 (började 7) så det blev att skynda mig som tusan för att hinna dit. Och jag är så glad jag for. Blev så sjukt inspirerad, är som sagt så himla pepp! Nu ska jag rädda världen (åtminstone lite) hörrni!

THE WEIGHT (SAMPLE) - ANTON & MOA

Här är ett litet klipp från hiphop-projektet (och bidrag till Nästa Nivå) med Anton och Moisen som kör egen version av The Weight. Hela konserten finns på tuben och jag tar ingen cred för filmning.

PROJEKT OCH SÅNT


Har glömt å säga att jag for till Luleå igen och var där i nån vecka. Det var kul som vanligt. Nu närmaste tiden har jag lite spännande projekt som jag planerar för och sen har jag och syrran ett annat litet projekt som skulle vara aaaaaskul om det kunde lösa sig! På bilden är förövrigt hon igen, i vanlig ordning.

MASSA BILDER Å TEXT FRÅN DOHA, QATAR


Qatar var ett lite underligt land måste jag få säga (om man får säga så). Jag tyckte det var väldigt spännande och intressant att vara där särskilt i och med att jag aldrig varit någonstans i mellanöstern tidigare.

Qatar är ett av världens ur ekonomiskt perspektiv, rikaste länder. Inkomsterna får de främst från oljeindustrin. Huvudstaden Doha fanns nästan inte för 15 år sedan och de har i princip byggt upp en hel stad på dessa år. En taxichaufför berättade om en skyskrapa som stod helt tom och användes inte till något annat än utsmyckning, personligen tycker jag det är rätt galet.


Samma taxichaufför tog oss till ett ställe som hette the Pearl, och jag har aldrig sett något liknande! Det fanns bland annat en hamn med båtar stora som hus som privatpersoner ägde, affärer med väskor prisatta med ofattbart många nollor bakom sig, bilbutiker med märken som ferrari och rolls-roys, och caféer man inte ens gick in i för man anade att bara en kaffe skulle ruinera en. För mig var det nog första gången på riktigt som jag verkligen fick bevittna den mer extrema rikedom som finns runt om i världen. Detta blir som en stor krock i min hjärna då man även vandrat runt i t ex slummen i Kenya.Landet består av 75 % gästarbetare och de andra 25 % är qatarier. Och 80 % av de som lever där är män, vilket tyder ganska mycket på hur makt och affärer är väldigt kopplat till män. Dock är det ändå ett rätt stabilt land och kriminaliteten i landet är väldigt låg. Så det är rätt skönt då man kan gå fritt på gatorna även om kvällarna.


The souq var den plats jag fastnade mest för och det var ett ställe med väldigt go stämning. När man kom dit var det som "poff, nu är jag i ett annat land" vilket är en känsla jag fullkomligt älskar! Jag kände mig dock lite turistisk, vilket är något jag inte gillar lika mycket. Haha. Men, men, det var häftigt. Ångrar jag inte fotade lite mer.
 

Så om ni inte orkat läsa allt jag skrivit kan jag sammanfattningsvis säga att det finns nog en himla massa att lära sig om det här landet och sådant som hade kunnat bli bättre (som med precis alla ställen!) och att jag tyckte det var väldigt kul att vara där. Jag trivdes bra, vi träffade snälla människor och det var ba allmänt häftigt att vara där. Och jag tycker att det är ett land ni bör fara till om ni får chansen.

Follow on Bloglovin

RSS 2.0