NYÅRSAFTON I USA OCH COLOMBIA


Förra året hade jag en nyårsafton utan dess like! Spenderade den nämligen både i New York och Colombia på samma dag. Därför tänkte jag att det kunde passa att lägga in lite bilder nu såhär ett år senare.
 
 
Eftersom att vårat plan till Colombia gick på eftermiddagen hann vi inte göra så mycket i New York under dagen, men vi vaknade upp och hann ut en sväng, kallt var det, och sedan gick för att käka lite frukost.
 

Typ lite såhär såg det ut (fast inte exakt, för jag tog tydligen ingen bild från just det frukoststället).
 

Vi blev upplockade på flygplatsen för att sedan fara till staden Rio Negro där vi snart kom att möta våra nya vänner som vi också kom att hänga med resten av resan i Colombia.
 

 
 
Kunde inte känna mig annat än lyrsik över den goa stämning vi på direkten möttes av. Salsa och dans var det som gällde från första start. Här fanns det inget som kallades blyghet inte. Så skönt måste jag få säga, något som ett ibland lite för grått och stelt sverige kanske kan ta lite inspiration av?
 

Teknikpauser tillåts dock vars på planeten du än befinner dig;).
 

Vid tolvslaget finns en tradition där alla äter tolv vindruvor var, en för varje klockslag och i och med detta får man också önska sig något för vardera vindruva. Superfint tycker jag och något som jag förevigt och för alltid kommer ta med mig till framtida nyårsaftnar.
 

En annan tradition (som jag nu i efterhand inte vet om det var på riktigt eller inte, haha) var att en ska springa runt kvarteret med en resväska. Därför tog Gabriel Moas resväska över axeln och tog sig en liten löprunda.
 
 
Senare gick vi en prommis till ett litet torg för att bland annat kolla på alla nyårsraketer. Var fortfarande lika pirrig och överjordiskt lycklig. Går ej att beskriva hur mäktigt det var med bara känslan av att fira nyår i Colombia. Men för att samanfatta det hela skulle jag använda orden: glädje, gemenskap och kärlek! Ord som även beskriver hur jag gärna startar det nya året! 

TANKARNA BACKAR 10 ÅR

 
Idag hoppas jag vi skänker våra tankar till alla som på något sätt påverkats av tsunamin. Vi alla har ju ett ansvar för vår planet och mänskligheten så oavsett om vi var där eller inte så ser jag det som en sak som angår oss alla. Så ta hand om varandra mina vänner. 
 
Bilder från vårens resa, Indonesien, Bali.

ETT JULHEJ FRÅN MEJ

 
 
Har försökt undvika att sitta vid allt som har med sociala medier och sånt att göra. Om det är någon dag en ska vara utan sånt är det väl ändå på julafton, men tog mig lite tid att ladda in lite bilder från igår och idag morse. Har haft några supermysiga dagar här uppe i Norrbotten som jag tänkte visa lite ifrån senare. Hoppas ni också haft det kanoners. God jul på er!

BETYDELSEFULLA OCH SAFTIGA LUSSEBULLAR

 
Jag har råkat hitta en länk till ett recept med typ de bästa hemmagjorda lussebullarna jag smakat. Det känns som att en läst så otroligt många recept där de stått "saftiga lussebullar", men nej, när en väl gör dom är de törra som stryk trots rubrik. Men nu minsann kan jag meddela att jag har ett recept jag förevigt och för alltid kommer spara som jag tycker ni borde testa. Se här.

Jag och syrran bakade dessa här om veckan för att sedan gå runt på stan och dela ut påsar till de människor försörjer sig genom att "tigga". Att en kan göra något fint för någon annan via ett sådant simpelt initiativ som att baka tycker jag männsikor borde ta vara på. Ni vet, ett leende är alltid ett leende, och ju fler leenden i världen vi kan skapa desto bättre.

SOVA UNDER GRANEN


Jag har tidigare nämt att jag och min syrra sover varje natt under granen från och med att vi sätter upp den. Här var en lite senare morgon där jag faktiskt slet mig från mysigheten och förevigade det hela med kameran. Världens bästa grej ba så ni vet, lovar att även den mest tråkiga vuxna människan skulle tycka det var åtminstone liiite mysigt. Sådeså.
 
Varje morgon börjar vi alltid med årets julkalender eller en film och sedan avslutar vi kvällen på samma sätt fast med någon av de julfilmer vi egentligen sett sisådär hundranittioelva gånger. Undantag gäller dock under musikhjälpenveckan, då vi följer detta i princip 24/7.

SARAH DAWN FINER


Jag gav Moa i födelsedagspresent en biljett till mig och henne för att gå på Sarah Dawn Finers julkonsert. Jag har själv lyssnat en hel del (eller ska jag vara ärlig så är en hel del en underdrift haha) på just hennes första julskiva Winterland. 
 
Det var stämningsfullt och inte minst otroligt musikaliskt på alla sätt och vis. Grymma musiker och jag kan ju inte annat än påpeka vilken himla pipa och känsla denna människa har. Menar varenda ord hon sjunger. Sedan ett stort plus också till att Samuel Ljungblad kom och körde ett par låtar också. Två stora röster på en och samma gång.

MIN LUCIA


Morgonen började med att familjen käkade grötfrukost tillsammans. Lite senare drog jag och Moa på Pilgatans julmarknad. Jag köpte nån liten julklapp och sen drack vi te inne på Pilgatans café som ju är så himla bra.

 
Sen mötte vi upp mamsen och papsen på köksbaren där vi satt nån timme. Bild av Moa.
 
 
Sen for jag och pappa till Forslundas julmarknad (kanske största anledningen var för att jag ville se de små och alldeles för gulliga kultingarna, som en i år inte fick hälsa på. Förståeligt dock).

 
Men det var ju såklart kul att fara dit av andra anledningar också. Det ba spratt i kroppen min då det äntligen var snö. Dessutom sådär vinterlandsmycket snö!
 

Ingen kulting, men hur söt som helst ändå! Låt mig presentera minigrisen Molly!
 
 
Jag och Moa gick och blev nostalgiska på Midgårds julkonsert och luciatåg. Vill också vara med:')
 

Lite senare hade torget fyllt med folk för att delta på Northern Lights där bland annat musik spelades av exempelvis Seinabo Sey, Maxima och Mimie Märak, Caotico och min kära vän Katarina Barruk. Det hela slutade med fyrverkerier å grejer. Reflekterade över hur fascinerad jag fortfarande kan vara av sånt, tycker det är så fint fortfarande ju...

BIO NÄR DET ÄR SOM BÄSTFörra veckan var jag och syrran på The Hobbit-premiären och någon månad före det på Hunger Games-premiären. Vi är ju lite sånna som hänger på låset precis när biljetter till filmer inom denna genre släpps. Tycker ju om nå så grymt att gå på bio och inte mindre när det då handlar om de här bästaste av de bästa filmerna.

FOTOGRAFER FÖR MUSIKHJÄLPEN

 
Hej alla!
 
Jag har nämt tidigare om Musikhjälpen. Nu är det så att jag har startat en egen insamling för Musikhjälpens kamp för att stoppa spridningen av HIV. Min insamling kallar jag "Fotografer för Musikhjälpen". Vi fotografer är ju en otroligt viktig pusselbit för att kunna sprida kunskap om hur världen ser ut. Därför tänkte jag, varför inte ta ett initiativ där vi fotomänniskor får chans att gå ihop, visa vad vi går för och göra något riktigt bra för ett samhälle och människor som behöver oss lite extra.
 
Därför hoppas jag att du som fotograf (eller bara allmänt fotointresserad) vill vara med och bidra till denna insamling. Du kan bidra med stort som smått (minimun 25 kr), det viktigaste är att vi alla gör något. Sedan går alla pengar självklart oavkortat till Musikhjälpens arbetet med att bekämpa spridningen av HIV. 
 

Du bidrar enkelt (superenkelt till och med) via mobil och länkt till insamlingen hittar du här eller på bilden ovan. Jag hoppas verkligen, verkligen du vill vara med!


ETT COLOMBIA DU INTE VILL MISSA


Det börjar bli snart ett år sedan jag tillsammans med min familj var i Colombia. Tänkte jag skulle lägga in några bilder därifrån.
 
 
Vi landade nämligen i Colombia på själva nyårsafton för att fira denna dag på ett ställe lite utanför Medellin som heter Rio Negro. Kvällen firade vi tillsammans med släkt och vänner till fina Patricia, mammas och nu mer även vår goda vän. Under tiden i Colombia bodde vi även hos dessa personer. Här har vi en bild på mig och Gabriel.
 

 
En dag for vi till ett ställe som kallas El Peñol, vilket är typ en stor sten/berg med en trappa, med närmare bestämt runt 700 trappsteg för att komma till toppen.
 

Utsikt och ett stopp på vägen dit. Kan vara så att jag aldrig befunnit mig i en vackrare miljö än detta. Allt var så grönt och små vägar slingrade sig mellan de höga bergen och stora fälten. Colombia är även känt som bergens land.

 
Ena bilden ovan är ett foto på den gata vi bodde på i själva Medellin. Denna vy är också en av de vackraste jag någonsin sett (tycker tyvärr inte att bilden alls gör verkligheten rättvisa). Husen ligger belagt uppe på bergen och blickar en ut över staden ser det ut som en enda stor stjärnhimmel. Till råga på allt var det ju dessutom jultider vilket innebar ännu mer lampor var man än gick. 

 
En oförglömmlig upplevelse: att för första gången åka motorcykel och att då göra det på Medellins kulliga gator. Med vinden i ryggen satt jag och bara skrek av lycka. 
 

Egentligen är Colombia ett land som har otroligt mycket fördomar emot sig som gör att många inte tror det går att resa dit. Landet har en enormt brutal historia, men det ser annorlunda ut idag trots allt. Många kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter utan våld. Sen kanske en inte ska sticka under stolen med att det fortfarande inte är ett ställe att leka med. Det är fortfarande ett av de länder med flest mord i hela världen, mycket krimminalitet, droger, klyftor osv. Fick höra att Colombia exempelvis står för 60 % av världens kokainproduktion, vilket också är en av de grundläggande problemen i landet.
 
 
Besökte en kyrka och träffade världens mysigaste lilla nunna.
 

Härliga Sebastian!
 

Gatan vi bodde på, fast här under dagtid
 

MUSIKHJÄLPEN - FUCK HIV


Nu har ju den underbar musikhjälpenveckan börjat som jag tycker om så otroligt mycket och verkligen följer dygnet runt. Jag tänkte tipsa om ett armband jag köpte här om veckan för att stötta musikhjälpen och kampen om att stoppa spridningen av HIV. Ni kan köpa dessa från Selihom Ifter och Lovisa Hansson för 45:- där alla pengar går till detta ändamål. Ps. kan ge nummer vid önskemål, eller så söker ni på fejjan.

GAMMLIA JULMARKNAD


 
Andra advent och dags för Gammlias julmarknad. Supermysigt, det enda som saknades var snön. När vi var små brukade mamma och pappa alltid dra oss i pulkor till marknaden. Att vara där när träden är helt snötäckta är ju så himla idylliskt. 

 
Jag köpte en krans där alla pengarna oavkortat gick till de tiggande (ps ogillar att använda ordet tiggare) romerna från Rumänien. Hade planerat att köpa just en julkrans och blev jätteglad då vi hittade ett ställe där dessutom pengarna gick till något sådant här. Plus att de var typ världens finaste människor. Deras värme gjorde min dag alltså.
 

Å här har vi mig och den lille risklädda julekransen.
 
 
Varje år brukar familjen köpa mjukkaka (eller klådda som vi säger). Förra året höll vi på bli utan så i år var jag snabb på skaffa mig en påse.
 

När det är snö brukar det köras häst och släde, i år var dock släden utbytt till vagn.
 
 
 En liten Moiz
 
 
Blir lika varm i hjärtat varje gång jag ser mamma och pappa fortfarande hålla handen. Livslång kärlek är fint.
 

Klada hestar:--)
 

Hejrå, ses nästa år hoppas och gissar jag!

UDOMINATE VS VILLENUEVE


Fotade lite för VK igårkväll på matchen mellan Udominate och Villenueve. Känns alltid så mycket i hjärtat att se dessa matcher och att över huvud taget befinna mig i den hallen. Att fota är inte alls så dumt, men min önskan var (finns väl fortfarande kvar) att det skulle vara jag som var en av spelarna på planen. Kanske jag en dag får damma av basketskorna lite grann åtminstone.

SÄVARGÅRDEN JULBORD


Här kommer fortsättningen av gårdagens advent. Familjen for som sagt till Sävargården på Gammlia för att gå på julbord. Vi har faktiskt aldrig gått på något sådant här tillsammans trots att vi ändå är en familj som gärna hittar på olika äventyr med varandra.

 
Sävargården är en supermysig 1800-talsbyggnad som verkligen har sin äldre charm med helt fantasisk arkitetkur och inredning. Så fort en klev innanför de stora träportarna var det som att spolas tillbaka lite i tiden. Mycket tända ljus, granris och annat sånt som gjorde det lite extra juligt dessutom.
 

Var så lycklig och pirrig och varm i kroppen bara av hela atmosfären och självagrejen och ALLT!

 
Fanns nog det mesta på detta (dessa) bord, även vegetariska alternativ.Själv gick jag fram och tillbaka till buffén sisådär hundra gånger. Åt som en häst och blev mätt som en jag vet inte vad, men gött vare! Glad i mage och glad i själ som jag skrev på instagram.
 

Mammas kanske absolut favorit i kategorin "ätbara saker" har alltid varit löjrom. Att se henne ta sin första tugga av detta är alltid lika kul att se. (Hon var för snabb så hann ej fånga det på bild denna gång, haha).
 

Älskade de fina burkarna med julgodis. Att ta polkagrisar men sked var en sån där sak som kändes så himla mysigt.

 
I mitt hår hade jag knutit en rosett av de röda band vi alltid har knutna i vår julgran. Lite för ostruket å knöligt men vad gör det om hundra år. (denna bild av moa)
 

Jag och Moa bestämde oss för att stanna kvar lite extra länge, mest bara för mysighetens skull och för att prata om allt som hör våra liv till.

Follow on Bloglovin

RSS 2.0