LÄRA-KÄNNA-LISTA

En liten lista bara för att det e lite kul å göra sånt:--)
 
 

Hur gammal är du?

22 år gammal och redan åldersnojig. Inte bra.

 

Hur gammal känner du dig?

Ibland känner jag mig yngre, ibland lika och ibland äldre. Har en massa supertöntiga barnsliga sidor samtidigt som jag kan känna mig sjukt gammal/övervuxen ibland. Kanske är det som gör mig till en 22 åring helt enkelt. Det möts lixom på mitten.

 

Var bor du?

Just nu hemma i Umeå, trvis, men känner mig aldrig rikigt bekväm i att stanna för länge på ett ställe. Känner mig väldigt hemma på resande fot, utan att ha bas och bara flänga runt. Så sinnet bor kanske lite nån annan stans. Vill att värden ska vara där jag bor.

 

Vad har du gjort idag?

Stigit upp, käkat frulle och efter det sett på Soran Ismails "Absolut Svensk". Sjukt bra dokumentärserie som handlar om rasism, rekommenderas verkligen. Alla borde se!

 

 

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Har funderat en hel del på det här sen tidigare och jag har kommit fram att jag inte kan komma med ett svar på detta. Jag är nog en allt-i-allo-årstidare. Tycker om de olika egenheterna varje årstid har att erbjuda. Så allt är bäst.

 

Är du beroende av någonting?

Kanske lite beroende av träning, men hanterbart beroende. Gör det för att jag älskar det och inte för att jag på något sätt måste. Viktig skillnad.

 

Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

Jobbar som gruppträningsinstruktör på Umeå Sport & Motion. Har aldrig provat röka och känner inte att jag har ett behov av att testa heller. Kan inte sitta still utan att peta på något - kan vara allt ifrån att peta på en blomma, gegga sönder ett stearinljus, göra knutar på håret, riva sönder en servett, ja ni fattar, otroligt drygt och otroligt svårt att sluta med.

 

 

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Oh! Var som helst nån stans ute i världen. Har en sjuk längtan till Centralamerika just nu, men är väldigt intresserad av att lära mig mer om mellanösten och så har jag också länge viljat resa till Rwanda.

 

Vad är du på för humör just nu?

Rätt bra. Lite stressad över allt möjligt i lill-livet just nu som gör att min hjärna grötar ihop sig lite också. Mycket tankar som snurrar, men det är sånt som jag är rätt van vid även om det i perioder är mer eller mindre jobbigt.

 

 
Vilket är ditt favoritgodis?

Haha, en bra blandning. Men en av mina första prio-godisar är de där stora kolafudgarna på lösvikt. Brukar få höra att det är pensionärsgodis men dom är bra. 

 

Nämn en bra och en dålig egenskap som du har?

Snäll, både på gott och ont skulle jag vilja säga.

 

 

Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Båda, tycker om att stiga upp på morgonen lika som jag gillar att sitta uppe på kvällen. Dålig kombo, men lite livsnjut är det åtminstone.

 

Har du blivit sydd någon gång?

Skulle ha blivit sydd ett par gånger. Första gången när jag var liten och slog huvudet i ett element, men det fanns ingen plats på sjukhuset åt mig så mamma var tvungen sitta i flera timmar och "trycka ihop" såret. Tror det var rätt brutalt, men minns bara delar av det. Andra gången var när jag bröt armen, men jag slapp då också. *peppar peppar ta i trä* i förebyggande syfte...

 

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Jag, moa och pappa satt och snackade om vad vi har lär oss från varandra. Det samtalet var väldigt fint och de orden betydde lite extra för mig.

 

 
Är du blyg?

Nja, blyg skulle jag inte kalla mig. I yngre ålder kunde jag säkert tolkas som lite blyg men har aldrig känt mig som det på riktigt. I vissa sammangang kanske jag kan bli lite försiktigare, men annars nej.

 

Vad heter du i andra namn?

Lisa och Maria.

 

Hur imponerar man på dig?

Tror att det mesta handlar om att det ska kännas genuint och äkta.

 

Har du något smeknamn?

Förut hade jag rätt många, men nu blir det mest evve som dock används flitigt att mina nära.

 

 

STORT INLÄGG OM SINGAPORE

 
Som ni kanske vet mötte jag upp syrran efter jag varit i Nepal för att stanna till i Singapore och Indonesien i ett par veckor. Här följer lite bilder från Singapore.
 
 
Singapore är en väldigt modern och mångkulturell stad. Jag och Moa ville få en så bred bild som möjligt av detta land för att verkligen förstå mer än bara ytan. Så utan hänsyn till skavsår drog vi runt över vad som kändes som typ allt.


Första dagarna bodde vi på ett hostel i området "The arab quarter". Singapore har nämligen tre delar som har lite extra fokus på olika asiatiska delar - så utöver detta fanns även China Town och Little India. Sedan finns även andra delar av Singapore vi besökte men majoriteten av bilderna här är från dessa tre ställen.
 
 
MRT (tunnelbanan) är ett supersmidigt sätt att ta sig fram i Singapore. Jag som vanligtvis är virrpanna nr 1 när det handlar om lokalsinne började till och med förstå systemet rätt fort.
 

Ni kanske har hört talas om haze? Detta är en typ luft eller brandförorening som varje år slår till över flera länder i Asien då Indonesien bränner träd. Jag skulle kunna gå in djupare på detta, men i grova drag handlar det om inte minst västvärldens efterfrågan på palmolja som leder till att Indonesien skövlar, vilket i sin tur påverkar miljön/klimatet både pga skövlingen men också den vädligt giftiga dimman som lägger sin över Asien. Denna period visade sig vara just när vi var där vilket innebar att vi egentligen blev tillsagda att hålla oss inomhus.
 

Moisen som har ett väldigt stort intresse för detta letade igen bland annat en raw food restaurang som visade sig vara långt ute på vishan, men hundra procent värt det när vi väl kom dit. 
 

Den andra oktober var det Moas födelsedag vilket vi firade med att bo på, hör nu här, ett ekohotell!!! Så underbart och jag säger bara, framtidens samhälle, yes! I övrigt badade vi i en infinity pool, gick på IMAX-bio för första gången och hittade lite spännande ställen att äta på också. En riktig pangfödelsedag tycker jag det blev om jag får säga det själv:))). Kram igen till dig sis
 
 
I China Town på en hälsokostbutik. Jag lovar, ingen vill missa att se Moas iver på sådana här ställen. Den är utöver det vanliga och helt underbart fin enligt mig.
 
 
Little India blev min favoritdel av Singapore. Rörelsen, den lilla råhet i det hela jag kände, atmosfären, allt. Vi stannade bland annat på en stor matmarknad vilket också är bland det bästa jag vet. Inte blev det sämre av indisk mat som jag också gillar så mycket. Här käkade vi dock srilankesisk mat. Magic.
 
 
Tänkte dela med mig av en tanke gällande mitt fotande också. Ska jag vara ärlig så har jag alltid haft lite svårare att fota i större städer. Vi pratade en del om det här och det är såklart något jag vill utveckla. Tänkte inte gå in på en djupare analys av det, men lite intressant kan jag tycka. Hur som så hoppas jag ni fick en liten bild av vad vi hittade på där borta. Som sagt, sjukt intressant stad som växte i mina ögon ju mer jag fick se. Helt klart värt en resa dit för alla de möjliga olika resenärer!
 
Bild 1, 15 och 29 fotat av Moa.
 

Sabina Ddumba

 
Var ute på ett uppdrag från lokaltidningarna för att fota under företagsgalan "Umeågalan". Här hade de några gästartister som inte berättats om i förväg och en av dem var Sabina Ddumba. Så himla lycklig jag blev när jag fick reda på att hon var en av de som skulle spela. Vilken pipa, vilken musik, vilken känsla. Detta är en av mina personliga favoriter bland de musiker vi har här i sverige. Gåshud hela tiden jag fotade!

JORDBÄVNINGEN I NEPAL

 
Jordbävningen i Nepal skakade om tusentalsmänniskor. Siffrorna säger olika och jag har hört att mellan 13 000 till 18 000 personer skadades och runt 8 000 avled på grund av katastrofen. Framförallt är det byarna som fått ta de största smällarna och extremt många lever idag utan hem, barn har blivit föräldralösa och möjlighet till skola och mat har försvårats.
 
Statistik visar att fler och fler tvingas fly från deras hem på grund av naturkatastrofer. Idag lever nästan 22 miljoner människor på flykt orsakat av just detta. I Nepal var det inte så många som var tvungna lämna sitt land, men däremot var evakueringsantalet mycket stort.
 


Jag brukar förklara att det är viktigt att förstå hur sådana här katastrofer ofta påverkar de människor som redan lever under de hårdaste förhållandena. Just det här var en naturkatastrof och viktigt att då ha i åtanke är att även våra val från vår del av världen påverkar andra. Sambanden mellan miljö och människor är stora, så ta hand om vår jord, för allas skull!Inte långt efter att jordskalven skedde kom hjälp från andra länder (bland annat USA, Kina, Indien, Israel var snabba på rycka in). Dock blev det väldigt mycket på en gång och Nepals regering började bli oroliga över att själva tappa kontrollen över landet. Så här är det viktigt att påpeka att kommunikation är SÅ viktigt. Att lyssna, samarbeta och respektera varandra, saker vi inte får glömma.
 
Dessutom präglades det hela av att många av länderna som gick in och hjälpte hade egna intressen av Nepal.Så en fråga det går att prata om är hur mycket det hela egentligen handlade om att stötta Nepal.Många är dock ändå tacksamma över att hjälpen kom så fort. Tyvärr varade inte hjälpen så länge utan efter femton dagar reste krishjälpen därifrån. Nepals befolkning har efter det fått sköta det mesta själv. Mycket har hänt sedan dess och folket har hjälpts åt och jobbat på snabbt även om det kommer ta många många år att återställa allt.
 

 
Rai Bhai Shakys jobbade som träsnidare. Han drev ett mindre företag i hans hem som nu är förstört. Han kan inte längre driva sin produktion här och eftersom turismen kraftigt minskat påverkas hans möjligheter till att försörja honom och hans familjs liv. Han hoppas att människor kommer våga resa till Nepal igen och beskriver hur betydelsefullt detta är för Nepal som land inte minst då turismen är en av de viktigaste inkomstkällorna. Bilder på miljön utanför hans butik och porten.
 


En man i åttioårsåldern berättade att han efter jordbävningen förlorat sin fru och har inte heller några barn vid livet. Han är idag mycket trött och hans tidigare hem försördes i skalven. Med hjälp av bistånd har han dock fått ett tillfälligt boende att leva i. 


När katastrofen skedde var mediapådraget stort, men idag hör vi knappt något om det trots att läget i Nepal fortfarande är tufft. Inte minst då det även sedan tidigare rankas som ett av världens fattigaste länder. Jag hoppas därför att mina bilder återigen kan ta upp denna situation och visa på att bara för att medias rapportering inte alltid visar den bredd av världen jag ofta önskar att problemen fortfarande kvastår.

ULRIK MUNTHER - SAGATEATERNI lördags fick jag den fina äran att fota Ulrik Munther som spelade på Sagateatern i Umeå. Otroligt vad denna människa utvecklat sin musik till något så konstnärligt och innerligt. Några fler bilder kan ni hitta på Rockfoto.nu.

Follow on Bloglovin

RSS 2.0