JORDBÄVNINGEN I NEPAL

 
Jordbävningen i Nepal skakade om tusentalsmänniskor. Siffrorna säger olika och jag har hört att mellan 13 000 till 18 000 personer skadades och runt 8 000 avled på grund av katastrofen. Framförallt är det byarna som fått ta de största smällarna och extremt många lever idag utan hem, barn har blivit föräldralösa och möjlighet till skola och mat har försvårats.
 
Statistik visar att fler och fler tvingas fly från deras hem på grund av naturkatastrofer. Idag lever nästan 22 miljoner människor på flykt orsakat av just detta. I Nepal var det inte så många som var tvungna lämna sitt land, men däremot var evakueringsantalet mycket stort.
 


Jag brukar förklara att det är viktigt att förstå hur sådana här katastrofer ofta påverkar de människor som redan lever under de hårdaste förhållandena. Just det här var en naturkatastrof och viktigt att då ha i åtanke är att även våra val från vår del av världen påverkar andra. Sambanden mellan miljö och människor är stora, så ta hand om vår jord, för allas skull!Inte långt efter att jordskalven skedde kom hjälp från andra länder (bland annat USA, Kina, Indien, Israel var snabba på rycka in). Dock blev det väldigt mycket på en gång och Nepals regering började bli oroliga över att själva tappa kontrollen över landet. Så här är det viktigt att påpeka att kommunikation är SÅ viktigt. Att lyssna, samarbeta och respektera varandra, saker vi inte får glömma.
 
Dessutom präglades det hela av att många av länderna som gick in och hjälpte hade egna intressen av Nepal.Så en fråga det går att prata om är hur mycket det hela egentligen handlade om att stötta Nepal.Många är dock ändå tacksamma över att hjälpen kom så fort. Tyvärr varade inte hjälpen så länge utan efter femton dagar reste krishjälpen därifrån. Nepals befolkning har efter det fått sköta det mesta själv. Mycket har hänt sedan dess och folket har hjälpts åt och jobbat på snabbt även om det kommer ta många många år att återställa allt.
 

 
Rai Bhai Shakys jobbade som träsnidare. Han drev ett mindre företag i hans hem som nu är förstört. Han kan inte längre driva sin produktion här och eftersom turismen kraftigt minskat påverkas hans möjligheter till att försörja honom och hans familjs liv. Han hoppas att människor kommer våga resa till Nepal igen och beskriver hur betydelsefullt detta är för Nepal som land inte minst då turismen är en av de viktigaste inkomstkällorna. Bilder på miljön utanför hans butik och porten.
 


En man i åttioårsåldern berättade att han efter jordbävningen förlorat sin fru och har inte heller några barn vid livet. Han är idag mycket trött och hans tidigare hem försördes i skalven. Med hjälp av bistånd har han dock fått ett tillfälligt boende att leva i. 


När katastrofen skedde var mediapådraget stort, men idag hör vi knappt något om det trots att läget i Nepal fortfarande är tufft. Inte minst då det även sedan tidigare rankas som ett av världens fattigaste länder. Jag hoppas därför att mina bilder återigen kan ta upp denna situation och visa på att bara för att medias rapportering inte alltid visar den bredd av världen jag ofta önskar att problemen fortfarande kvastår.

Kommentarer
Postat av: Mormor

Fina bilder och mycket intressant läsning.

Svar: Tack!! Blir verkligen glad av att höra det av dig! Hoppas du fick med dig något utav det! Kram
Evelina Rönnbäck

2015-11-19 @ 20:57:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Tjo! Mitt namn är Evelina, jag är tjugtre år och driver sedan 2012 mitt eget företag som frilansfotograf. Min själ brinner för globala frågor så som mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och internationella relationer vilket jag som fotograf försöker inkludera så mycket det går i mitt jobb. Att resa och se världen är något som ligger mig enormt varmt om hjärtat och något jag försöker uppdatera om så gott jag kan. Så vill ni ta del av detta och andra delar ur min vardag kika gärna in här. Peace out.

www.evelinaronnback.se


Follow on Bloglovin

RSS 2.0